by cpes.org.rs

U istraživačkom delu projekta Zapadnobalkanski politički interplej obavljeni su intervjui sa više sagovornika. Lično iskustvo ili višegodišnje aktivno učešće, pa i kreiranje politika u odnosima između zemalja na Zapadnom Balkanu, odredili su izbor ličnosti čije stavove, komentare ili ideje donosimo u Svedočanstvima

Vremenska dimenzija interpleja seže u višedecenijsku prošlost, pa su tu svedočenja aktera koji su bili na najvišim državnim funkcijama još iz vremena bivše SFRJ (Raif Dizdarević, Stjepan Mesić), ili aktera koji su u savremenom periodu učestvovali kao kreatori političkih stavova ili kao nosioci najviših funkcija u svojim državama (Vesna Pusić, Milorad Pupovac). Zahvaljujući diplomatskom i političkom iskustvu koje naši sagovornici imaju u svojim zemljama ili u međunarodnim organizacijama (Jelica Minić), ali i njihovom izvrsnom analitičkom pristupu, ova svedočenja predstavljaju dragocen doprinos projektu.

Istraživački tim je postavio nekoliko ključnih fragmenata kao okvir za uporednu analizu, po sektorima ili po državama, o čemu je vođena analitička diskusija sa sagovornicima. Naročito su markirana pitanja susedskih odnosa – tolerancija ili saradnja, zastoji ili unapređenje, integracije ili podele – ali i pitanja o ambijentu „desničarenja” i nacionalne kohezije „svojih sa svojima” nasuprot koncepciji „susedi sa susedima”.

U nekim odrednicama zanimljive su sličnosti, pa i podudarnosti u stavu sagovornika (uticaj prošlosti, politika „sećanja” ili nacionalni motivi za distanciranje od suseda), ili različitosti u viđenjima projekcija budućih odnosa. Zajednički imenilac svih svedočenja je nužnost održanja regionalnog koncepta saradnje suseda, ne samo radi pojedinačnog konsolidovanja, nego i radi lakšeg i neizbežnog integrisanja u veće integracione formate.

U odeljku Analize i svedočenja izdvojeni su delovi tih razgovora.

MILORAD PUPOVAC, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Republike Hrvatske.

STJEPAN MESIĆ, političar, predsednik Republike Hrvatske (2000–2010), član i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ (1991)

RADMILA ŠEKERINSKA, ministarka odbrane Republike Severne Makedonije

RAIF DIZDAREVIĆ, predsedavajući Predsedništva SFRJ (1988–1989), ministar inostranih poslova SFRJ (1984–1987), predsednik Savezne skupštine SFRJ (1982–1983)

VESNA PUSIĆ, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske, ministarka spoljnih poslova RH (2011–2016)

JELICA MINIĆ, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (2020), dugogodišnji istraživač i ekspert za međunarodne odnose.

BRANKO AZESKI, predsednik
Privredne komore Severne
Makedonije