by cpes.org.rs

Društva Zapadnog Balkana već decenijama unazad teže članstvu u Evropskoj uniji, kao potvrdi sopstvene vrednosti i solidnoj osnovi za širi razvoj narednih decenija. Etos bekstva od devedesetih, od siromaštva i besperspektivnosti, uz krilaticu „da živimo kao sav normalan svet”, jeste jedan od važnih motivacionih činilaca tog poduhvata. Ali, do sada smo svi naučili da to nije nimalo lako. Pored materijalnih prepreka koje stoje na putu, transformacije društava zahtevaju duboke administrativne promene, ekonomski razvoj, a posebno prevazilaženje traumatičnih iskustava iz prošlosti i dobronamernost u komšijskim odnosima. To bi trebalo da znači praktično neometano odvijanje života ljudi na ovom prostoru, posebno u međunarodnom i prekograničnom obliku i u skladu sa savremenim civilizacijskim normama, koje bi već morale biti ostvarene umesto što im neprestano samo „težimo”.

Deo ovog projekta je posvećen prepoznavanju simbolički važnih događaja, poruka i stavova, koji u reči i slici demonstriraju tenzije u odnosima, mirnodopsku sukobljenost i probleme u ostvarivanju prava: ukratko, sve ono što nas udaljava od „normalnosti” i zbog čega su međusobni kolektivni odnosi roviti i problematični za ostvarivanje prava pojedinaca. Političko igranje identitetima, postavljanje raznih prepreka, radikalna retorika sa uvek negativnim prizvukom nude nam mnoštvo upečatljivih momenata zapadnobalkanskog interpleja i njihovog efekta na svakodnevni život ljudi. Na ovoj stranici ćemo se potruditi da dokumentujemo neke od njih.

NON PEJPER EUFORIJA

Političko proleće na Balkanu ispunio je strastima i komentarima dokument nazvan non pejper, za koji se tih aprilskih dana 2021. godine tvrdilo da iza njega stoji Slovenija. U tom dokumentu

Opširnije »

25 godina Dejtona: Dubravka Stojanović

Sabina Fakić, German Filkov