Home interplej Interplej se uvlači i u maštu kreativnih aktera (voz koji nikada nije stigao na odredište)

Interplej se uvlači i u maštu kreativnih aktera (voz koji nikada nije stigao na odredište)

by cpes.org.rs

Voz sa porukom „Kosovo je Srbija”, ispisanom na 21 jeziku, čija je unutrašnjost ukrašena freskama, krenuo je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara 2017, ali na krajnje odredište nikada nije stigao. Zaustavljen je u Raški, zbog opasnosti da dovede do ozbiljnih incidenata, pa i sukoba sa bezbednosnim snagama Kosova. Zaustavio ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Godinu dana kasnije, kako se vidi na fotografijama poslatim iz redakcije Kossev-a, parole ispisane na vozu kao i fotografije manastira koje ukrašavaju unutrašnjost voza sasvim su ispucale. Podsetimo, čitav posao štampanja i postavljanja slika na voz, kako je ranije otkrio Insajder, koštao je građane Srbije skoro pola miliona dinara.

Podsetimo, 8. januara 2019. direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić predstavio je javnosti na TV Pink izgled voza, navodeći da će putnike prevoziti najmoderniji voz iz Rusije, dekorisan motivima srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu, čiji je autor umetnik Andrej Vasiljević.

Nekoliko dana nakon toga, zakazan je svečani polazak voza za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda, ali voz nikada nije stigao na poslednje odredište jer je zaustavljen u Raški.

U vozu su bili su novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, kao i nekadašnji vođa desničarskog pokreta „1389” Miša Vacić, u to vreme savetnik direktora Kancelarije za KiM.

Nakon nekoliko sati „pauze” u Raški, voz se vratio u Beograd, umesto da nastavi ka Mitrovici.

Povezani postovi