Home interplej NON PEJPER EUFORIJA

NON PEJPER EUFORIJA

by cpes.org.rs

Političko proleće na Balkanu ispunio je strastima i komentarima dokument nazvan non pejper, za koji se tih aprilskih dana 2021. godine tvrdilo da iza njega stoji Slovenija. U tom dokumentu se, između ostalog, predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana i stvaranje „Velike Albanije” i „Velike Srbije”.

Istraživač i koordinator programa u Centru za primenjene evropske studije u Beogradu i bivši ambasador BiH pri EU Igor Davidović smatra da nije reč ni o kakvoj međunarodnoj diplomatskoj ofanzivi, već da iza svega stoji „domaća kuhinja”. „Nijedan od tih non pejpera, ako zaista postoje, ništa bitno neće promijeniti na Balkanu, pogotovo ne granice”, izjavio je Davidović za Srpska Info.

Ceo tekst preuzeti OVDE https://srpskainfo.com/non-pejper-euforija-na-balkanu-je-vatra-ugasena-ali-zar-uvijek-tinja/

„Teško da će se interesi velikih igrača znatno promijeniti. Da bi se nešto realizovalo moralo bi se izvesti u nekoj zvaničnoj diplomatskoj akciji ili inicijativi, a ne u nekoj anketnoj koja se sada kod nas popularno zove non pejper diplomatija. Figurativno rečeno, na Balkanu je vatra ugašena ali žar uvijek tinja”, upozorava Davidović.

On kaže da ko god zagazi na teritoriju Balkana s namerom da napravi neku dublju promenu ili nešto što bi se ticalo raspada država, pripajanja delova jedne države drugoj, može taj žar da pretvori u plamen, a ne veruje da je iko sposoban i kadar ili da želi da preuzme na sebe odgovornost zbog rasplamsavanja nekih sukoba.

Suština je u tome da pojavu navodnih non pejpera domaća politička scena koristi za još jedno pozicioniranje i sučeljavanje jednih protiv drugih, pa otud i najnovije priče o mirnom razlazu koje su vrlo malo verovatne.

Tekst je preneo i Blic – 06.05.2021

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/na-balkanu-je-vatra-ugasena-ali-zar-uvek-tinja-zasto-su-non-pejperi-izazvali-takvu/nl7fdc4

Povezani postovi